Uitlaatgassen verhogen kans op hartaanval

Wanneer iemand uitlaatgassen van auto’s inademt, dan is de kans op een hartaanval de zes uur daarna lichtelijk verhoogd. Dit beweren wetenschappers in het British Medical Journali.

Hoewel de kans op een hartaanval na de eerste zes uur afneemt, is regelmatige blootstelling aan uitlaatgassen sowieso niet goed. Volgens de wetenschappers daalt de levensverwachting wanneer mensen regelmatig dit soort dampen inademen.

“Waarschijnlijk zorgen de uitlaatgassen ervoor dat het bloed tijdelijk verdikt, waardoor het eerder stolt en de kans op een hartaanval groter is”, legt professor Jeremy Pearson van de Britse Hartstichting uit. “Als u een hartziekte heeft, is het niet aan te raden om een lange periode in de uitlaatgassen te zitten.”

Luchtvervuiling
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van bijna 80.000 Britten. Al deze mensen kregen in het verleden een hartaanval. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de gegevens van de patiënten met de historische gegevens over luchtvervuiling. Zij vonden een duidelijke link tussen luchtvervuiling en hartaanvallen. Wanneer iemand een bepaalde hoeveelheid uitlaatgassen inademt, dan is de kans op een hartaanval circa vijf procent groter.

Gezond eten
Toch geven de wetenschappers toe dat het ontwijken van uitlaatgassen niet genoeg is. De beste manieren om een hartaanval tegen te gaan zijn gezond eten, stoppen met roken en voldoende in beweging blijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd