Stellen met traditionele rolverdeling hebben vaker seks

stofzuigen

Nieuw onderzoek wijst er voorzichtig op dat stellen die er een traditionele rolverdeling op nahouden gemiddeld vaker seks hebben dan stellen die taken die traditioneel als mannen- of vrouwenwerk worden gezien, delen.

De resultaten zijn best verrassend. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat echtgenoten meer seks hadden wanneer ze meer huishoudelijk werk deden. Deze onderzoeken suggereerden dat vrouwen ze ‘beloonden’ voor hun harde werk met behulp van seks.

Conclusies
Dit onderzoek schept een heel ander beeld. Stellen met een traditionele rolverdeling (de vrouw kookt, maakt schoon, doet de boodschappen, terwijl de man de rekeningen betaalt, de auto en de tuin onderhoudt) hebben meer seks dan stellen die zogenoemd mannen- en vrouwenwerk delen.

Geen excuus

Moeten mannen deze onderzoeksresultaten dan maar aangrijpen om goed te praten dat ze stug aan de traditionele rolverdeling vasthouden en in het huishouden weinig bijdragen? Een slecht idee, zo stelt onderzoeker Sabino Kornrich. “Mannen die weigeren om rond het huis mee te helpen, kunnen zo meer conflicten in hun huwelijk veroorzaken en ervoor zorgen dat hun vrouw minder tevreden is met het huwelijk.”

Onderzoek
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 4500 Amerikaanse heteroseksuele stellen bestudeerden. Gemiddeld hadden de stellen vijf keer per maand seks. Maar in huwelijken waarin de vrouw alle klusjes die traditioneel als vrouwenwerk worden gezien, deed, hadden stellen ongeveer 1,6 keer meer seks per maand dan huwelijken waarin mannen al het ‘vrouwenwerk’ deed. “De resultaten laten zien dat geslacht nog steeds deels de dienst uitmaakt in het dagelijks leven van getrouwde stellen,” vertelt onderzoeker Jullie Brines van de universiteit van Washington. “Het wijst er met name op dat de geslachtelijke identiteit die echtgenoten en echtgenotes door de taken die ze doen uitstralen, helpt om het seksuele gedrag te structureren.”

Soort werk
Maar hoe kan dit onderzoek – dat volgende maand in het blad American Sociological Review verschijnt – zulke andere resultaten opleveren dan eerdere onderzoeken? De wetenschappers denken dat wel te kunnen verklaren. In eerdere studies werd alleen gekeken naar het werk dat mannen thuis verzetten. Er werd niet gekeken welke specifieke taken mannen verzetten en of die taken traditioneel gezien ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’ waren.

Dat er een verband is tussen de verdeling van huishoudelijke taken en seksuele activiteit verbaasde de onderzoekers niet zo. Wat ze wel verbaasden, was dat het verband tussen een traditionele rolverdeling en seksuele activiteiten zo sterk was. Misschien vraagt u zich af of dat verband wel echt zo robuust is. Zijn er geen andere verklaringen te bedenken waarom sommige stellen meer of minder seks hebben? Natuurlijk zijn die er, maar de onderzoekers liepen deze verklaringen na en sloten ze stuk voor stuk uit. Zo sluiten ze bijvoorbeeld uit dat de resultaten (het ene stel heeft meer seks dan het andere) veroorzaakt worden doordat de ene echtgenoot sterker dan de andere aandringt op seks. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen in een huwelijk met een traditionele rolverdeling net zo tevreden waren over hun seksleven als vrouwen in een huwelijk met een minder traditionele rolverdeling. En zo werden nog meer variabelen uitgesloten. Uiteindelijk bleef zo alleen het verband tussen de traditionele rolverdeling en seksuele activiteiten overtuigend overeind.

Bronmateriaal

"More sex for married couples with traditional divisions of housework" - Washington.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd