Spinosaurus ontdekt in Australië

Wetenschappers hebben in Australië de restanten van een dinosaurus gevonden. De kop van de visetende dino lijkt sterk op die van de krokodil.

Het exemplaar was zo’n twee tot drie meter lang en leefde ongeveer 105 miljoen jaar geleden. De dinosaurus behoort tot de soort spinosaurus: een visetende dino.

Enorm
Deze soort was flink. Familieleden van de ontdekte dino konden tot wel zeventien meter lang worden en zijn daarmee net ietsje groter dan bijvoorbeeld de T. rex of de Gigantasaurus.

WIST U DAT…

…wetenschappers eerder deze week de kleinste dinosaurus ooit hebben ontdekt?

Australië
De onderzoekers ontdekten de restanten van de dinosaurus in Australië. En dat is opvallend. Er zijn eerder al spinosaurussen gevonden in Afrika, Europa en Zuid-Amerika. Dat deze nu ook in Australië opduiken, wijst erop dat de dieren een veel groter leefgebied hadden dan gedacht. De dinosaurussen verspreiden zich over de aarde toen alle continenten samen nog een supercontinent vormden.

De ontdekte soort heeft veel weg van de dinosaurus Baryonyx: een soort die in Engeland opdook. Omdat wetenschappers maar een klein botje van de nieuwe dino hebben teruggevonden is het lastig vast te stellen of de dinosaurus veel verschilde van de Baryonyx. De onderzoekers hopen in de toekomst meer restanten van de spinosaurus terug te vinden en dan te bepalen hoe deze er precies uitzag. Dan pas kan ook worden bepaald of het een nieuwe soort betreft en welke naam deze moet krijgen.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Arthur Weasley en Dinoguy 2 (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd