Smeltend gletsjerijs in Noorwegen brengt perfect bewaard gebleven pijl uit de bronstijd aan het licht

Terwijl de opwarming van de aarde onverminderd doorzet, vinden archeologen in wegkwijnend ijs verborgen schatten uit het verleden, zoals deze prachtige 3300 jaar oude pijl.

Overal op aarde smelt het ijs in razend tempo weg. En terwijl klimatologen met de handen in het haar zitten, zien archeologen een klein lichtpuntje. Uit het smeltende ijs komen namelijk verborgen historische schatten tevoorschijn. En onlangs hebben onderzoekers wederom een pareltje gevonden.

Pijl
Het gaat om een opmerkelijk goed bewaard gebleven pijl, die in het noorden van Noorwegen is ontdekt. De punt van de pijl lijkt te zijn vervaardigd van een schelp, waarschijnlijk die van een parelmossel. De onderzoekers vermoeden dat het wapen door oude jagers is gebruikt om op rendieren te jagen. “Hoewel het lijkt alsof deze pijl pas vorig jaar verloren is gegaan, is het eigenlijk een artefact van ongeveer 3300 jaar oud,” zo twitteren de ontdekkers. “Het stamt uit de vroege bronstijd. Het wordt bijna niet beter dan dit.”

Andere vondsten
De intacte pijl is overigens niet het eerste artefact waar onderzoekers verbonden aan het onderzoeksproject ‘Secrets of the Ice’ op zijn gestuit. Secrets of the Ice is een initiatief dat zich richt op het bestuderen en documenteren van archeologische vondsten die tevoorschijn komen uit smeltend gletsjerijs. Al eerder ontdekten ze pijlen, bogen, ski’s en andere sporen van jagers, die soms wel 6000 jaar oud blijken te zijn. Bovendien duidt de vondst van kleding en de overblijfselen van paarden erop dat Vikingen gevaarlijke bergpaden namen, soms dwars door het ijs, wat ze in noodlottige gevallen met de dood moesten bekopen. Ondertussen zijn er talrijke archeologische vondsten in Noord-Amerika en de Alpen uit het ijs tevoorschijn gekomen. Maar Noorwegen spant de kroon. Hier zijn sinds 2006 ongeveer 2000 ontdekkingen gedaan op wel 50 verschillende locaties.

Klimaatverandering
Dat al deze oude schatten bloot komen te liggen, is met name te danken – of te wijten – aan klimaatverandering. De toenemende opwarming van de aarde zorgt namelijk wereldwijd voor aanzienlijke gletsjersmelting. En wanneer grote delen van het ijs smelten, komen archeologen tot hun verrassing ineens zeer oude voorwerpen tegen. Het ijs dient dus als een soort tijdcapsule en fungeert als een enorme, prehistorische vrieskist.

Het archeologisch onderzoek in gesmolten ijs is relatief nieuw. In 1997 vonden jagers een 4300 jaar oude pijl in een gebied waar vroeger ijs lag. Toen pas begonnen de wetenschappers zich af te vragen of dit een incidentele vondst was of dat er misschien nog wel meer verborgen lag. Maar niet alleen archeologen verlekkeren zich bij smeltend ijs. Ook biologen doen er gretig onderzoek. Ze zoeken naar restanten van planten, insecten en pollen.

Het onderzoek van de archeologen heeft haast. Wanneer het ijs is gesmolten en de voorwerpen bloot komen te liggen, zijn de spullen namelijk zo verdwenen: vertrapt door dieren of letterlijk opgelost door de zure ondergrond.

Uitdagende taak
De zoektocht naar deze artefacten vindt voornamelijk plaats in augustus en september. Maar het is een zeer uitdagende taak. Het kan namelijk altijd plotsklaps hevig beginnen te sneeuwen, waardoor wetenschappers hun expeditie weer moeten staken. Het weer is in noordelijke regio’s nou eenmaal enorm veranderlijk en grillig.

Meer ontdekkingen
Maar af en toe stuiten doorgewinterde speurneuzen op ware pareltjes. En daar is de ontdekking van de opmerkelijk goed bewaard gebleven 3300 jaar oude pijl een goed voorbeeld van. Deze pijl is waarschijnlijk zeker niet de laatste die onderzoekers uit het ijs halen. De verwachting is namelijk dat door de opwarming van de aarde nog veel meer ijs zal smelten, waardoor nog meer artefacten letterlijk boven komen drijven.

Of we overigens blij moeten zijn dat al deze oude spullen ineens boven water komen, is een ingewikkelde vraag. De vondsten zijn uiteraard prachtig, maar de reden dat ze uit het ijs tevoorschijn komen, is natuurlijk triest. Archeologen proberen er maar de voordelen van in te zien. Want deze ontdekkingen, die in zekere zin bevroren zijn in de tijd, bieden een uniek inkijkje in het (verre) verleden.

Bronmateriaal

"Secrets Of The Ice" - Twitter
Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd