Slimme windturbines voorspellen wind

 TECHNOLOGIE  Windturbines die nog meer energie kunnen halen uit de wind? Het lijkt binnenkort mogelijk! Deense wetenschappers hebben een lasersysteem ontwikkeld voor windturbines. Met het lasersysteem kan de turbine zelf voorspellen waar de wind vandaan komt en zo meer wind opvangen.

“Het systeem voorspelt ook wanneer er windvlagen aankomen en uit welke richting die komen. Ook turbulentie ontgaat het systeem niet”, vertelt professor Torben Mikkelsen van Riso DTU in Denemarken. Het lasersysteem LIDAR ziet wind voordat het tegen de bladen van de windturbine waait. Hierdoor kan de windturbine zichzelf net voordat wind arriveert iets draaien om de meeste energie uit de wind te halen. Een windturbine wordt efficiënter en gaat langer mee.

Doordat een windturbine langer meegaat en meer energie uit wind haalt, levert de technologie vijf procent meer energie op. Dit is niet alleen goed voor het milieu; het levert ook veel meer geld op. Volgens een voorspelling zou de technologie CO2-emissies tot 2025 met 25.000 ton kunnen verminderen als een op de tien windturbines een laser krijgt.

Dankzij de lasertechniek is het in de toekomst mogelijk om de bladen van windturbines te vergroten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd