‘Slechter seksleven door besnijdenis’

Nieuw onderzoek wijst erop dat de mannenbesnijdenis grote invloed heeft op het seksleven van zowel de man als de vrouw.

Wetenschappers deden onderzoek in Denemarken. Hier is ongeveer vijf procent van de mannen besneden. De wetenschappers verzamelden de gegevens van meer dan 5500 mensen. Ze keken onder meer of de mensen besneden waren of niet. Ook kregen de proefpersonen vragen over hun seksleven voorgelegd.

Overeenkomsten
Er bleken veel overeenkomsten te zijn tussen besneden en onbesneden mannen. Zo zat er niet veel verschil tussen de leeftijd waarop ze voor de eerste keer seks hadden. Ook vonden beide groepen seks ongeveer even belangrijk en hadden beide groepen ongeveer even vaak seks.

WIST U DAT?

Verschillen
Maar verschillen waren er ook. Zo bleken besneden mannen minder gemakkelijk klaar te komen. Ook vrouwen met een besneden partner gaven vaker aan dat de ander niet in al hun seksuele behoeftes kon voorzien. Ook kwamen ze minder snel klaar dan vrouwen met onbesneden partners. Bovendien hadden ze vaker last van dyspareunie: pijn tijdens het vrijen.

Noodzakelijk
De onderzoekers benadrukken dat nader onderzoek noodzakelijk is. Dit onderzoek zou dan plaats moeten vinden in een land of gebied waar veel meer mannen besneden worden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad International Journal of Epidemiology. De studie is niet alleen van belang voor mensen die besneden zijn of artsen of therapeuten. Ook politici kunnen er gebruik van maken. In steeds meer landen vormt de besnijdenis een punt van discussie. Tegenstanders stellen dat jongetjes (die als baby besneden worden) zelf moeten kunnen beslissen of ze wel een besnijdenis willen ondergaan. Voorstanders wijzen vaak op de voordelen van de besnijdenis: zo is de kans op HIV kleiner.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd