Steeds meer zeehonden in de Waddenzee

Het wordt steeds drukker in de Waddenzee: ook het afgelopen jaar nam het aantal grijze en gewone zeehonden toe, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers van IMARES (onderdeel van de Wageningen Universiteit) namen de situatie in de Waddenzee onder de loep. En de resultaten zijn mooi. In totaal zijn er 7821 gewone zeehonden in de Waddenzee geteld. Het aantal grijze zeehonden komt op 2388.

WIST U DAT?

…de snorharen van zeehonden vette vis herkennen?

Mooie cijfers
En dat zijn zeker met het oog op de geschiedenis hele mooie cijfers. Rond 1900 telde de Waddenzee tussen de 7000 en 16.000 gewone zeehonden. Jaren later raakte het water van de Waddenzee flink vergiftigd door PCB’s. En tussen 1960 en 1970 was het zoeken naar een speld in een hooiberg: er waren nog maar 500 zeehonden te vinden. Maar naar verloop van tijd werd de kwaliteit van het water weer beter en kwamen de zeehonden terug. In 1988 en 2002 was er sprake van een flinke tegenslag toen een virus de zeehonden trof. Maar ze kwamen er bovenop en inmiddels groeit hun aantal sterk: de afgelopen twee jaar met gemiddeld dertien procent. De onderzoekers telden dit jaar 1445 jonge zeehondjes. Dat zijn er evenveel als het jaar ervoor.

Grijze zeehonden
Het verhaal van de grijze zeehonden vertoont evenveel ups en downs. In de Middeleeuwen werd er flink op de grijze zeehond gejaagd en verdween deze. Maar de omstandigheden zijn beter dan ooit en dit jaar werden er meer dan 2000 geteld. Jongen zijn er ook: zo’n 322.

Hoewel de aantallen zeehonden nog steeds groeien, vlakt deze groei wel iets af, zo stellen de onderzoekers. Desalniettemin blijven het – zeker met het oog op de geschiedenis – mooie cijfers.

Bronmateriaal

Persbericht IMARES
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Bridge (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd