Scheepswrak met enorme schat gevonden

Na zeventig jaar hebben onderzoekers het scheepswrak van de Gairsoppa met aan boord een enorme vracht zilver, teruggevonden.

De Gairsoppa was zo’n zeventig jaar geleden onderweg van India naar Liverpool. Aan boord bevond zich naast thee ook zilver. De Gairsoppa was bijna thuis toen de kapitein besloot om toch de route te veranderen. Die beslissing leidde er indirect toe dat het schip voor de kust van Ierland tot zinken werd gebracht. De boot stuitte er namelijk op een Duitse onderzeeër en die schoot een flink gat in de romp. Een echte tragedie. 84 scheepslui kwamen om en de kostbare lading ging verloren.

Bergen
Vorig jaar gaf de Britse overheid het Amerikaanse bedrijf Odyssey opdracht om het schip alsnog te bergen. En nu heeft het bedrijf het schip gevonden. Alles wijst erop dat ook het zilver nog aan boord is.

Titanic

Bekijk hier foto’s die wetenschappers vorig jaar van nog zo’n bijzonder wrak maakten: de Titanic.

Robot
Met behulp van een robot werd het scheepswrak verkend. Het wrak blijkt recht overeind te staan en het gat dat de explosieven van de onderzeeër in de boot aanbrachten is nog duidelijk te zien. Het zilver is nog niet gesignaleerd, maar bevindt zich waarschijnlijk onderin het schip. Wel zijn inmiddels enkele theedozen teruggevonden.

Het gaat om een schat met een waarde van zo’n 150 miljoen Britse pond. Als het Amerikaanse bedrijf de schat bovenhaalt, krijgt het zelf 80 procent van de buit. De rest gaat naar de Britse schatkist. Naar verwachting kan de kostbare lading in de lente van 2012 boven water worden gehaald.

De Gairsoppa. Foto: Odyssey Marine Exploration (via Shipwreck.net).

Een toilet aan boord van Gairsoppa. Foto: Odyssey Marine Exploration (via Shipwreck.net).

Bronmateriaal

"Atlantic wreck set to yield £150m haul" - Guardian.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Odyssey Marine Exploration (via Shipwreck.net).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd