Apen doen Shakespeares werk dunnetjes over

Stel dat miljoenen apen onwillekeurig letters typen. Komt daar dan op een gegeven moment een werk van Shakespeare uit? Ja, zo blijkt.

Het is een idee van software-ontwikkelaar Jesse Anderson. Hij creëerde virtuele apen (oftewel een computerprogramma) die voortdurend, geheel onwillekeurig toetsen indrukken op een toetsenbord. Een tweede computerprogramma vergelijkt de teksten die de apen zo schrijven met werken van Shakespeare. Wanneer er overeenkomsten zijn, wordt het stukje apentekst groen.

Hele oeuvre
Uiteindelijk is het de bedoeling dat al die groene stukjes apentekst het hele oeuvre van Shakespeare gaan vormen. En door de virtuele apen aan het typen te houden, moet dat nog gaan lukken ook. In andere woorden: de ontwikkelaar laat de apen net zolang typen tot zij het gehele werk van Shakespaere hebben herschreven.

WIST U DAT…

…niemand precies weet hoe Shakespeare eruitzag? Bekijk hier een voorzichtige reconstructie.

A Lover’s Complaint
En er wordt vooruitgang geboekt. Zo hebben de apen onlangs A Lover’s Complaint en The Tempest herschreven. Het is voor het eerst dat een werk van Shakespeare op een onwillekeurige manier tot stand is gekomen.

Natuurlijk zijn de virtuele apen er nog lang niet: Shakespeare heeft ongelofelijk veel geschreven. Toch is het Andersons doel om het gehele oeuvre van de grote schrijver door virtuele apen te laten herschrijven. Benieuwd hoe ver hij nu is? Volg het project hier!

Bronmateriaal

"A Few Million Monkeys Randomly Recreate Shakespeare" - Jesse-Anderson.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andreas Perhab (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd