Ruggenmerg kan zich met speciaal dieet zelf herstellen

Ratten met beschadigd ruggenmerg hebben baat bij een dieet met omega 3-vetzuren en een ingrediënt dat ook in curry zit. Het dieet stelt hun ruggenmerg namelijk in staat om zichzelf te herstellen.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Neurosurgery: Spine. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Druk
Wanneer mensen ouder worden, kan er meer druk op het ruggenmerg komen te staan en dat kan leiden tot beschadigingen aan het weefsel. “Een operatie kan de druk verminderen en de kans op verdere beschadigingen tegengaan,” vertelt onderzoeker David Geffen. “Maar het kan de schade aan cellen en zenuwvezels niet herstellen. Wij wilden achterhalen of een aanvullend dieet het ruggenmerg kan helpen om zichzelf te herstellen.”

WIST U DAT…

…wetenschappers verlamde ratten onlangs met behulp van een robotharnas en een cocktail weer lieten lopen?

Ratten
De onderzoekers verzamelden een aantal ratten met een zwak ruggenmerg. De helft kreeg een dieet met veel verzadigde vetten en suiker (vergelijkbaar met westerse voedingsgewoonten) en de andere helft kreeg een dieet met veel docosahexaeenzuur (een omega 3-vetzuur) en curcumine, een stofje dat in curry zit. En dan was er naast deze twee groepen ook nog een controlegroep die een normaal dieet voor ratten kreeg.

Vetzuren
Al na drie weken waren de ratten op een westers dieet moeilijker gaan lopen en naarmate de studie vorderde, kregen ze daar alleen maar meer moeite mee. Ratten die het dieet met omega 3-vetzuren en curcumine volgden, liepen veel beter dan die ratten. De onderzoekers keken ook hoe het dieet de dieren op moleculair niveau beïnvloedde. Zo maten ze bijvoorbeeld stofjes die samenhingen met beschadigingen aan het celmembraan, het herstel van neuronen en communicatie tussen cellen. Weer scoorde de groep die het tweede dieet volgde, beter.

“DHA (docosahexaeenzuur, red.) en curcumine lijken verschillende moleculaire mechanismen op te roepen die de neurologische functie in ratten behouden,” vertelt onderzoeker Fernando Gomez-Pinilla. En dat is veelbelovend. Het wijst er namelijk op dat dieet ons lichaam kan beschermen tegen ziektes die ervoor zorgen dat het aftakelt. “Onze resultaten suggereren dat een dieet kan helpen om veranderingen die met ziekte samenhangen te beperken en beschadigingen aan het ruggenmerg te herstellen,” concludeert onderzoeker Langston Holly.

Bronmateriaal

"Curry spice, omega-3 fatty acid preserve walking ability following spinal-cord injury" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Krista van der Voorden (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd