Nieuw toilet is efficiënte energieleverancier

Onderzoekers hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine omzet in elektriciteit en mest en ook nog eens de hoeveelheid water die gebruikt wordt om door te spoelen, beperkt.

De onderzoekers presenteren hun toilet tijdens WasteMET Asia 2012, een tentoonstelling en conferentie die begin juli plaatsvindt. De wetenschappers hebben in totaal anderhalf jaar aan hun toilet gewerkt en verwachten het binnen ongeveer drie jaar daadwerkelijk op de markt te kunnen gaan brengen.

Mest
Het toilet scheidt de urine direct van de ontlasting. Uit de urine worden stoffen gehaald die nuttig zijn voor het bemesten van land. Denk aan stikstof en fosfor. De ontlasting wordt in een bioreactor verwerkt tot methaan. En dat methaan kan weer gebruikt worden in plaats van gas of in een brandstofcel omgezet worden in elektriciteit.

Meer

Nog zo’n innovatieve duurzame energiebron: het 3D-zonnepaneel!

Waterverbruik
Het toilet verbruikt bijzonder weinig water. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een technologie die ook aan boord van vliegtuigen wordt gebruikt. Het toilet zuigt de ontlasting als het ware op. Om het toilet schoon te maken is in het geval van urine maar 0,2 liter water nodig. Voor ontlasting wordt ongeveer 1 liter water gebruikt. Dat is aanzienlijk minder dan bij een conventioneel toilet dat zo’n vier tot zes liter water per keer verbruikt.

Potentie
Volgens onderzoeker Wang Jing-Yan heeft het toilet echt potentie en wegen de voordelen ook zeker op tegen de kosten. Hij wijst erop dat het verwerken van gemixt afval (urine en ontlasting door elkaar) veel tijd kost en duur is. Die aanpak is dan ook niet efficiënt. Dit toilet – dat de naam No-Mix Vaccum Toilet draagt – scheidt urine en ontlasting echter al, waardoor de kosten lager zijn. “Met ons innovatieve toiletsysteem kunnen we simpelere en goedkopere methoden gebruiken om de nuttige chemicaliën eruit te halen en er zelfs brandstof en energie uit te halen.”

Als het aan de onderzoekers ligt, wordt het toilet binnen enkele jaren in de nieuwbouw toegepast. Ook bestaande huizen die niet op het riool zijn aangesloten, kunnen baat hebben bij het toilet.

Bronmateriaal

"NTU’s new loo turns poo into power" - NTU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd