Curiosity wacht heftige landing in augustus

De Marsrover is inmiddels zeven maanden onderweg en nadert zijn eindbestemming met rasse schreden. Eenmaal bij Mars aangekomen, is deze er echter nog niet: Curiosity wacht nog een heftige landing.

Op dit moment bevindt Curiosity zich in de approach-fase: de Marsrover nadert zijn eindbestemming nu daadwerkelijk. En de Marsrover houdt zich prima, zo stelt NASA.

Route
Naar verwachting arriveert Curiosity op 5 augustus op Mars. Onlangs werd de landingsplaats van Curiosity nog aangepast en gisteren zijn opnieuw wat kleine wijzigingen aan de af te leggen route aangebracht. Hiermee hebben de onderzoekers Curiosity nog iets dichter bij zijn echte eindbestemming gebracht: Mount Sharp. In de laatste dagen voor de landing van Curiosity worden naar verwachting nog wat laatste, heel kleine wijzigingen doorgevoerd. De baan van het voertuig wordt gecorrigeerd om ervoor te zorgen dat deze op de juiste plaats op Mars landt.

Landing
“In de komende 40 dagen is het hele team gefocust op de voorbereidingen voor de landing,” vertelt onderzoeker Arthur Amador. “De baan en gezondheid van het ruimtevaartuig wordt voortdurend in de gaten gehouden. Het ruimtevaartuig gedraagt zich tot op heden heel goed en wij zijn klaar voor de grote uitdaging.”

Uitdaging
Met dat laatste verwijst hij naar de landing van Curiosity. Want die wordt nog best spannend. In tegenstelling tot eerdere Marsrovers (die op het Marsoppervlak stuiterden) wordt Curiosity namelijk heel zorgvuldig op een exacte locatie neergezet. Als alles volgens plan verloopt, gaat dat zo:

Eenmaal veilig op Mars gearriveerd, kan Curiosity beginnen met zijn onderzoek. De Marsrover gaat onderzoeken of er nabij Mount Sharp ooit leven mogelijk is geweest. Het is de bedoeling dat Curiosity zo’n twee jaar meegaat.

Curiosity aan het werk. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

"Curiosity Rover on Track for Early August Landing" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA/JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd