Wetenschappers hebben de restanten van een Romeinse villa gevonden nabij de stad Aberystwyth in Wales. Het gebouw stamt uit de vierde eeuw na Christus. De villa had dezelfde eigenschappen als zuidelijke villa’s, zoals glazen ramen en een leien dak.
Aan het eind van de eerste eeuw (69 n.Chr.) brak een periode van vrede aan in het Romeinse Rijk, de zogenaamde Pax Romana. De Romeinen verspreidden hun kennis, waardoor de plaatselijke bevolkingen organisatievormen en gewoonten overnamen. Op het platteland verrezen Romeinse villa’s, gebouwen die leken op hedendaagse huizen. Net als uw woonhuis bestonden de Romeinse villa’s uit verschillende vertrekken, zoals een eetkamer, meerdere slaapkamers en een paar bijkamers.
De villa in Aberystwyth was van een rijke landeigenaar. Archeologen vonden namelijk veel aardewerk en muntstukken in de grond. De vondst roept vragen op, want tot nu toe was er nog nooit een Romeins-Britse villa gevonden in het hart van Wales.
De Romeinse villa hield het vol tot de Middeleeuwen. Toen gebruikten mensen de stenen van de villa om nieuwe gebouwen te bouwen. Klei en onbruikbare stenen bleven achter.
De vondsten zullen binnenkort te zien zijn in het Ceredigion museum in Aberystwyth.