Romeinse beelden uit de Severische dynastie gevonden

Italiaanse archeologen hebben een aantal Romeinse beelden uit de Severische dynastie (193 tot 235) gevonden. Het team vond de beelden in de kelder van een Romeinse villa. De Severische dynastie eindigde met de dood van Alexander Severus. Zijn dood luidde het begin van de crisis van de derde eeuw in, een periode van onrust en onderlinge strijd in het Romeinse Rijk.

“We zagen eerst een witte nek van een Romeinse zuster”, onthult archeoloog Magda Fossati van het Romeinse opgravingsteam in de krant La Repubblica. “Vervolgens dook het hoofd van een kind op, een mannelijk hoofd en nog één.” Ook vonden de archeologen een beeld van een naakte God, waarschijnlijk gaat het om Zeus.

Het is heel goed mogelijk dat de laatste eigenaar van de villa een hoge officier was, die een goede relatie had met de Romeinse keizers van de Severische dynastie. Dit zou verklaren waarom alle beelden samen zijn begraven. “Waarschijnlijk wilde deze persoon de beelden bewaren voor latere generaties”, denkt Daniela Spadoni, technische assistent van het Romeinse oppertoezicht. “Als ik erover nadenk, dan krijg ik nog steeds kippenvel.”

De beelden worden de komende tijd gerenoveerd en zullen daarna te zien zijn in een museum. Meer foto’s zien van de opgravingen? Ga naar de website van La Repubblica.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd