Romantische komedies kijken, is zo slecht nog niet voor uw relatie

  my big fat greek wedding

  Lang werd gedacht dat romantische komedies een negatieve invloed op echte relaties hebben: ze zouden een onrealistisch beeld van de liefde geven. Een nieuw onderzoek toont echter aan dat dat wel meevalt.

  Dat schrijven wetenschappers in het blad Communication Monographs. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder 335 studenten. Uit het onderzoek blijkt dat er geen significant verband is tussen het kijken naar romantische komedies en het geloof dat de liefde alles overwint, dat liefde op het eerste gezicht bestaat en dat de soulmate bestaat. “Deze resultaten spreken de populaire aanname dat blootstelling aan romantische komedies onder jonge mensen leidt tot onrealistische verwachtingen omtrent relaties, tegen,” concludeert onderzoeker Veronica Hefner.

  WIST U DAT…

  …mensen sneller een romantische film kijken als ze het koud hebben?

  Waarom kijkt u?
  Uit het onderzoek blijkt wel dat studenten die romantische komedies keken om meer te weten te komen over liefde en relaties een iets grotere kans hadden om er idealistische ideeën over romantiek op na te houden dan mensen die om andere redenen naar romantische komedies keken. “Het doet er niet toe wat je kijkt, maar waarom je kijkt,” zegt Hefner daarover. Ze benadrukt verder dat deze idealistische overtuigingen een echte relatie niet hoeven te schaden. Zo wijst ze erop dat eerder onderzoek aantoonde dat mensen die hun partner perfect en geweldig vinden veel tevredener zijn met hun relatie.

  Mannen en vrouwen
  Onder de ondervraagde proefpersonen bevonden zich zowel mannen als vrouwen. Er bleek geen verschil te zijn tussen de romantische overtuigingen die mannen en vrouwen erop nahouden. En daarmee rekenen de wetenschappers met een andere populaire overtuiging af, namelijk dat vrouwen de enigen zijn die er idealistische ideeën over een relatie op nahouden en zich laten beïnvloeden door romantische komedies.

  Uit het onderzoek blijkt bovendien dat romantische komedies helemaal niet zo onrealistisch zijn als gedacht. “Van de idealistische statements die in deze films gemaakt werden, hadden de meesten te maken met soulmates,” stelt Hefner. “Het meest voorkomende idealistische thema was de opvatting dat liefde alles kan overwinnen.” Maar naast deze idealistische thema’s kwamen in de films ook heel realistische statements naar voren. Bijvoorbeeld dat een relatie hard werken is. Dergelijke statements bleken twee keer vaker in de films benadrukt te worden dan de idealistische opvattingen, zo blijkt uit een onderzoek naar de 52 meest succesvolle romantische komedies die tussen 1998 en 2008 verschenen (waaronder My Big Fat Greek Wedding, zie de afbeelding hierboven).

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd