Roken bij peuter net zo slecht als roken tijdens zwangerschap

roken

Peuters wiens ouders in huis roken, hebben een grotere kans om op tienjarige leeftijd te zwaar te zijn. De invloed schijnt net zo groot te zijn als roken tijdens de zwangerschap.

“Kinderen die worden blootgesteld aan sigarettenrook tijdens hun peutertijd, hebben op tienjarige leeftijd een grotere buikomvang en een BMI-score van 0,48 tot 0,81 punten hoger”, zegt professor Linda Pagani van de universiteit van Montreal. “Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van kinderen wiens moeder rookte tijdens de zwangerschap.”

Maar heeft het niet te maken met indirecte factoren? Ouders die roken in de nabijheid van hun kinderen zijn waarschijnlijk minder met hun gezondheid bezig, waardoor zij mogelijk ongezonder eten. Klopt. Maar hier hebben de onderzoekers rekening mee gehouden.

Langdurige gevolgen
Wereldwijd wordt 40% van de kinderen blootgesteld aan sigarettenrook in hun eigen huizen. Een verhoging van 0,48 tot 0,81 BMI-punten lijkt niet veel, maar het gaat om een enorm grote groep kinderen. “Daarnaast ontstaat deze verhoging tijdens een belangrijke periode in de ontwikkeling van een kind”, zegt Pagani. “Een kleine verhoging kan dan langdurige gevolgen hebben.”

Oorzaak
Hoe komt het dat sigarettenrook invloed heeft op het lichaamsgewicht van een kind? “Wanneer een kind meerookt, kan dit endocriene onevenwichtigheden en neurologische afwijkingen veroorzaken in de ontwikkeling van de hypothalamus”, schrijven de onderzoekers. “Hierdoor worden vitale systemen beschadigd, die belangrijk zijn voor de postnatale groei van kinderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd