Wetenschap dateert deze iconische kus op Times Square

kus1

Wetenschappers hebben achterhaald wanneer deze iconische foto waarop een matroos en een vrouw de bevrijding vieren exact gemaakt werd.

Het is een beroemde foto: het kiekje waarop een matroos en een in het wit geklede vrouw elkaar zoenen en zo het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren. De foto werd gemaakt door Alfred Eisenstaedt, in het hartje van New York, op 14 augustus 1945.

De exacte tijd
Wetenschappers hebben zich nu – om te vieren dat het einde van de Tweede Wereldoorlog alweer zeventig jaar achter ons ligt – over de beroemde foto gebogen en komen met nieuwe informatie over het kiekje op de proppen. Ze hebben achterhaald wanneer de foto exact is gemaakt. Om 17.51 uur.

Klok en schaduw
Op de foto is een klok te zien. Deze bevindt zich in de ‘O’ van het woord ‘BOND’. Maar het is lastig te zien welke tijd de klok aangeeft: het kan rond 16.50, 17.50 of 18.50 uur zijn. Om de exacte tijd te kunnen vaststellen, keken de onderzoekers naar de schaduw die valt op Loew’s Building (rechtsboven op de foto). De wetenschappers achterhaalden de bron van de schaduw: een bord op het Astor Hotel. Vervolgens experimenteerden ze met een schaalmodel van de gebouwen op Times Square om te achterhalen op welk tijdstip dit bord de schaduw werpt die we op de foto zien. En zo kwamen ze uit op 17.51 uur.

De beroemde foto met daarop een nog altijd onbekende matroos en dame. Tot op heden zijn er tientallen mannen en vrouwen geweest die beweren dat zij op de foto te zien zijn. "Wie vertelt de waarheid?" vraagt onderzoeker Donald Olson zich hardop af.
De beroemde foto met daarop een nog altijd onbekende matroos en dame. Tot op heden zijn er tientallen mannen en vrouwen geweest die beweren dat zij op de foto te zien zijn. “Wie vertelt de waarheid?” vraagt onderzoeker Donald Olson zich hardop af.

Later dan gedacht
Jarenlang werd gedacht dat de matroos en onbekende dame elkaar kort nadat president Harry S. Truman de overgave van Japan aankondigde, kusten. Dat zou betekenen dat hun lippen elkaar rond 19.03 uur raakten, toen verscheen de aankondiging van Truman namelijk op Times Square. Maar in 2010 werd die aanname van tafel geveegd door Gloria Bullard. Zij is op de achtergrond van de foto te zien en stelde dat de foto eerder ergens rond 18.00 uur werd gemaakt. De wetenschap onderschrijft dat.

De exacte datering van de foto kan wellicht meer duidelijkheid scheppen als het gaat om de man en vrouw op de foto. Nog altijd is onbekend wie de matroos en dame zijn. In het boek ‘The Kissing Sailor’ wordt gesteld dat het gaat om George Mendonsa en Greta Zimmer. De twee zouden elkaar rond 14.00 uur op Times Square tegen het lijf zijn gelopen. De analyse van de onderzoekers sluit uit dat we op de foto Mendonsa en Zimmer zien, aangezien de kus veel later plaatsvond. “Astronomie alleen kan de mensen op de foto niet identificeren,” stelt onderzoeker Donald Olson. “Maar we kunnen je wel het exacte moment waarop de foto werd gemaakt, vertellen. Sommige beweringen zijn in strijd met het astronomische bewijs en dus kunnen we sommige mensen op basis van de positie van de zon uitsluiten. We weten wanneer de beroemde kus plaatsvond en dat geeft ons een beeld van wie er mogelijk wel en wie er niet op de foto te zien zijn.”

Bronmateriaal

"Afternoon shadows shed new light on iconic 'VJ Day Kiss' photograph" - Txstate.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alfred Eisenstaedt.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd