Een gemiddeld ziekenhuis krijgt jaarlijks te maken met meerdere uitbraken van ziekenhuisinfecties, zoals MRSA. De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus gedijt uitstekend in een ziekenhuisomgeving met zwakke patiënten en veel antibiotica. Een robotschoonmaker kan met behulp van UV-licht een MRSA-uitbraak voorkomen.
Bacteriën spreiden zich gemakkelijk in ziekenhuizen. Ze nestelen zich op plekken die vaak worden aangeraakt, zoals op de knop om een verpleegkundige te bellen, de afstandsbediening van de televisie of het bijzettafeltje. Als een patiënt besmet is met MRSA is dit moeilijk te bestrijden. De bacterie is resistent tegen veel antibiotica. Alleen vancomycine helpt, alleen lijkt daar ook resistentie tegen te kunnen ontstaan.
“Een ziekenhuis met honderd bedden krijgt ieder jaar te maken met tien tot twintig ziekenhuisinfecties”, vertelt professor Chetan Jinadatha van het Texas A&M College of Medicine. “Ons doel is om dit te verlagen naar nul infecties.”
UV-licht vernietigt bacteriën
Jinadatha gelooft zelf in het gepulseerde xenon ultraviolette lichtsysteem, dat in 2011 in Texas ontwikkeld is. Dit apparaat lijkt op de robot R2-D2 uit Star Wars. De Xenex-robot gebruikt xenon – een milieuvriendelijk gas – om UV-licht te creëren. Het UV-licht bindt zich aan het DNA van organismen en doodt deze bacteriën. Wanneer een schoonmaker en een Xenex-robot een ziekenhuiskamer poetsen en ontsmetten, dan wordt 99% van de bacteriën die MRSA veroorzaken uitgeroeid.
Afname van infecties
De robot kan 30 tot 62 ziekenhuiskamers per dag ontsmetten. Op dit moment gebruiken meer dan 250 Amerikaanse ziekenhuizen het nieuwe systeem. Uit de eerste resultaten blijkt dat het aantal C.diff-infecties met 53% is gedaald in ziekenhuizen die de Xenex-robot inzetten. Het aantal MSRA-uitbraken is zelfs met 56% afgenomen. “Er is niet één oplossing om alle ziekenhuisinfecties direct te tackelen,” concludeert Jinadatha. “We moeten het stap voor stap oplossen. Maar hier lijken we in te slagen!”