Nieuw gaas vangt olie, maar laat water door

gaas

Bij de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 kwamen 500.000 tot 780.000 vaten olie in het water terecht. In de toekomst kan deze olie mogelijk veel sneller worden opgeruimd. Wetenschappers hebben roestvrijstaal gaas gemaakt, dat olie vangt en water doorlaat.

De wetenschappers van de staatsuniversiteit van Ohio lieten zich inspireren door een lotusbloem. De bladeren van een lotus stoten water af, maar niet olie. De onderzoekers hebben dit in feite omgedraaid. Ze sprayden piepkleine siliciumdioxidedeeltjes op roestvrijstaal gaas. Daar bovenop plaatsten de onderzoekers een polymeer met oppervlakte-actieve stoffen. Dit zit ook in een zeep. Een oppervlakte-actieve stof verlaagt de oppervlaktespanning van een vloeistof. Zo wordt het in zeep gebruikt om het water en de zeep makkelijker in textiel te laten dringen.

Het resultaat is dat olie op het gaas blijft liggen, terwijl water hier doorheen vloeit. “Schaal dit op en je hebt een gigantisch net om olie te vangen”, concludeert wetenschapper Bharat Bhushan. De kostprijs bedraagt circa tien euro per vierkante meter. Omdat de coating een paar honderd nanometer dik is, is deze coating amper te zien en te voelen. Helaas is de transparantie slechts zeventig procent, waardoor de coating niet gebruikt kan worden om ramen en smartphones vlekvrij te houden. Bhushan: “Ons doel is om toe te werken naar een transparantie van 90 procent.”

Overigens werken andere teams ook aan middelen om af te rekenen met een olieramp, zoals de onverzadigbare spons. Deze spons heeft een hekel aan water, maar is dol op olie. Hierdoor blijft deze spons drijven, terwijl hij zich volzuigt met olie. Aangezien de spons magnetisch is, kan deze met behulp van een magneet een bepaalde richting op worden gestuurd, bijvoorbeeld naar een schip dat de olievodjes opruimt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd