Robot leert koken door YouTube-filmpjes te kijken

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die door YouTube-filmpjes te kijken, kan leren hoe hij met keukengereedschappen om moet gaan. De robot ‘denkt’ zelfstandig na, maakt zijn eigen keuzes en werkt dus geheel autonoom.

Het is je vast ook wel eens overkomen. Je bent bezig met iets en het wil maar niet lukken. Ten einde raad neem je je toevlucht tot YouTube dat barstensvol staat met instructiefilmpjes en in dit soort situaties een redder in nood kan zijn. Je kijkt het filmpje, kijkt de kunst van een ander af en het lukt! Wetenschappers hebben nu robots ontwikkeld die precies dezelfde methodiek handhaven. Door filmpjes te kijken, kunnen ze leren hoe ze keukengereedschap moeten gebruiken.

Baanbrekend
Wat zo baanbrekend is aan deze robots is dat ze zelfstandig kunnen ‘denken’ en zo kunnen bepalen welke combinatie van bewegingen die ze op film gezien hebben het best is om een specifieke taak te volbrengen. Om de robots te kunnen bouwen, combineerden de onderzoekers drie onderzoeksgebieden: kunstmatige intelligentie (stelt computers in staat om keuzes te maken), kunstmatig zicht (stelt computers in staat om vormen en bewegingen te identificeren) en taalverwerking (stelt computers in staat om gesproken commando’s te begrijpen). Het resultaat is een robot die door filmpjes te kijken iets kan leren.

Vervanging

Een robot kan dus zelfstandig met keukengereedschap om leren gaan. Maar kan hij ook onze beste vriend worden? Lees er hier alles over!

Complex
De robot in kwestie (die eind deze maand officieel gepresenteerd zal worden) kan leren om keukengereedschappen te hanteren door filmpjes te kijken. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. “Koken is heel complex,” stelt onderzoeker Yiannis Aloimonos. “Als je bijvoorbeeld een komkommer wilt snijden, dan moet je een mes pakken, het mes in positie brengen, snijden en de resultaten observeren om er zeker van te zijn dat je het goed hebt gedaan.” De robot moest die verschillende stappen identificeren, omzetten in een ‘regel’ die bepaald gedrag dicteert en vervolgens die regels in de juiste volgorde toepassen. “Anderen hebben geprobeerd om de bewegingen te kopiëren, wij proberen het doel te kopiëren. Dat is de doorbraak.” Om dat doel te bereiken, moeten de robots zelf ‘nadenken’ en keuzes maken en kunnen ze niet simpelweg een aangeleerd stappenplan volgen. Ze moeten het zelf uitvogelen.

“We proberen om een technologie te creëren die robots in staat stelt om de interactie met mensen aan te gaan,” vertelt onderzoeker Cornelia Fermüller. In de toekomst kunnen deze robots ons werk uit handen nemen, waardoor wij ons kunnen richten op taken die uitdagender zijn. “Met flexibele robots dragen we bij aan de volgende fase van automatisering,” stelt Aloimonos.

Bronmateriaal

"Robots Learn by Watching Videos" - UMD.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de University of Maryland

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd