Kou hebben blijkt besmettelijk te zijn

Liepen de rillingen over je rug toen je de beelden van de Nieuwjaarsduik zag? Dat is niet zo gek. Nieuw onderzoek toont aan dat kou hebben besmettelijk is: als we iemand zien die het koud heeft, krijgen we het ook koud.

Onderzoekers verzamelden 36 proefpersonen en lieten ze acht filmpjes zien waarin acteurs hun handen in zichtbaar warm of zichtbaar koud warm staken. Terwijl de proefpersonen naar de filmpjes keken, werd de temperatuur van hun eigen handen gemeten. Die temperatuur lag aanzienlijk lager wanneer ze naar een filmpje keken waarin een acteur de handen in koud water stak. Een filmpje waarin de acteur de handen in warm water stak, resulteerde niet in een verandering.

“We denken dat dit komt doordat de ‘warme filmpjes’ minder krachtig waren – de enige aanwijzingen dat het water warm was, was stoom aan het begin van het filmpje en de rozige kleur van de handen van de acteur, terwijl je tijdens de ‘koude filmpjes’ duidelijk kon zien dat er ijsblokjes door het water dreven,” vertelt onderzoeker Neil Harrison. “Daarnaast is er bewijs dat suggereert dat mensen gevoeliger zijn voor mensen die het koud hebben dan voor mensen die het warm hebben.”

Het onderzoek suggereert dat een gevoel van kou – in ieder geval onder mensen – besmettelijk is. Maar waarom? Volgens Harrison helpt het ons om ons beter in anderen in te leven. “Een andere persoon nadoen helpt ons om ons een beeld te vormen van hun fysiologische staat en dat helpt ons om de motivaties en gevoelens van de ander beter te begrijpen. Mensen zijn sociale wezens en ons succes hangt grotendeels af van onze vaardigheid om ook in complexe samenlevingen samen te werken. Dat is moeilijker wanneer we niet in staat zijn om ons snel in anderen in te leven en de gedachten, gevoelens en motivaties van anderen te voorspellen.”

Bronmateriaal

"Feeling cold is contagious, scientists find" - Sussex.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ruud Onos (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd