Robot helpt kloppend hart te opereren

 TECHNOLOGIE  Het lijkt erop dat robots zich eindelijk in het dagelijks mensenleven gaan mengen. De integratie is – zeker in de operatiekamer – in ieder geval in volle gang. Zo is er een nieuwe blikken vriend ontwikkeld die kan assisteren bij de operatie van een kloppend hart. De robot voorspelt de bewegingen en speelt daar behulpzaam op in.

De beweging van het hart en de borst maken operaties van een kloppend hart enorm risicovol. Gelukkig biedt de door een Frans team ontwikkelde robothand uitkomst. De robot kan – door middel van een 3D-model – de bewegingen van het hart voorspellen en zo voorkomen dat operatie-instrumenten het orgaan beschadigen. Voor de chirurg lijkt het – dankzij de hulp van de robot – alsof het hart gewoon stilligt.

Robotarmen worden al langer gebruikt om operaties waarbij elke beweging fataal kan zijn, te ondersteunen. Maar deze robot voegt nog een extra dimensie toe. Hij helpt niet alleen, maar voorkomt ook dat de chirurg zich voortdurend aan moet passen aan de bewegingen van het hart. De chirurg kan zich daardoor richten op het snijden, zonder dat hij rekening hoeft te houden met een bewegend snijvlak. Hierdoor nemen ook de risico’s voor de patiënt af en zal sneller tot een dergelijke (levensreddende) operatie worden overgegaan. Lang leve de robots!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd