Vet voedsel verzwakt immuunsysteem

 GEZONDHEID  Patat, hamburgers, loempia’s: stop er maar mee. Dit vette voedsel maakt niet alleen dik, het verzwakt ook nog eens ons immuunsysteem. Dit beweren wetenschappers na een test met muizen. Muizen die veel vet aten hadden meer moeite om bacteriën te verslaan dan vetarme muizen.

De muizen werden verdeeld in twee groepen. Een groep at vet voedsel, terwijl de andere groep een vetarm dieet voorgeschoteld kreeg. Door het vette voedsel werd de kwaliteit van de witte bloedcellen slechter, en stierven meer muizen uit de eerste groep aan bloedvergiftiging.

Dit is eigenlijk een beetje gek. “Obesitas zorgt er normaal voor dat het afweersysteem onnodig geactiveerd wordt. Toch blijken de vette muizen een minder goed afweersysteem te hebben, terwijl ze het toch echt nodig hadden”, concludeert Louise Strandberg van de Sahlgrenska academie.

In de medische wereld is al langer bekend dat mensen met overgewicht meer kans hebben op een infectie, bijvoorbeeld tijdens een operatie. Het onderzoek toont aan dat dit mogelijk ligt aan het slechte en vette eetpatroon, in plaats van aan de obesitas.

Een gezond afweersysteem? Vul uw fruitschaal en zorg ervoor dat die snel weer leeg is!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd