WISE nog niet gelanceerd

   ASTRONOMIE  Door een fout in een motor van de Delta II raket is de Wide-field Infrared Survey Explorer nog niet gelanceerd. Oorspronkelijk zou de lancering vandaag plaatsvinden, maar NASA besloot om het toch een paar dagen te verzetten. WISE wordt nu – als alles meezit – op 14 december gelanceerd.

  De lancering gebeurt vanaf Cape Canaveral tussen 15:09 uur en 15:23 uur Nederlandse tijd. De kans op mooi weer is ongeveer tachtig procent. Waarschijnlijk gaat het weer dus geen roet in het eten gooien. De lancering is live te volgen op NASA TV.

  WISE gaat met behulp van infrarode golflengtes het heelal bestuderen. De telescoop is zo’n 3,3 meter groot en gaat de komende zeven maanden zo’n anderhalf miljoen foto’s maken en zo onbekende delen van het heelal blootleggen. “Wij zullen enkele honderden bruine dwergen vinden die op dit moment onbekend zijn,” vermoedt onderzoeker Edward L. Wright. “Veel bruine dwergen zijn te koud om met gewoon licht zichtbaar te zijn. WISE zal de meeste van hen wel zien. Het zal best opwindend zijn om te weten hoeveel bruine dwergen er zijn en welke leeftijd deze hebben.”

  “We verwachten dat we nieuwe informatie krijgen over hoe sterren zich in de melkweg vormen. (…) We weten dat veel sterren planeten hebben. Volgende observaties met grote telescopen zoals de komende James Webb Space Telescope kunnen grote planeten die zich rondom de bruine dwergen bevinden en door WISE ontdekt zijn, vinden. WISE zal een groot, nog nooit onderzocht deel van het heelal onderzoeken. Ik verwacht dat hetgeen we vinden geweldig is. Er is nog steeds zoveel dat we niet weten. De meest opwindende ontdekking zal misschien wel iets zijn waarvan we ons niet eens realiseerden dat het er was.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd