Resten van oud ondergronds dierenrijk ontdekt

Nog voordat de dinosaurussen er waren, legden dieren in Marokko een netwerk van ondergrondse kamers en tunnels aan.

Wetenschappers doen dat bijzondere dierenrijk in het blad Palaios uit de doeken. De dieren leefden zo´n 240 miljoen jaar geleden in Marokko en legden een uitgebreid netwerk van tunnels aan.

Oudste
De bouwwerken behoren tot de oudste tunnels ooit. In Zuid-Afrika zijn tunnels aangetroffen die ouder zijn, maar het verschil tussen die en deze tunnels bedraagt slechts vijf miljoen jaar.

Tunnels
Het netwerk dat de dieren in Marokko aanlegden bestaat uit tunnels en ondergrondse kamers en heeft diverse openingen. Het netwerk is heel complex. De tunnels zijn waarschijnlijk aangelegd door dieren met een romp van zo’n 20 tot 25 centimeter lang. De dieren liepen op vier poten en met hun klauwen groeven ze het hele netwerk uit.

De dieren legden de tunnels waarschijnlijk aan om te kunnen ontsnappen aan extreme weersomstandigheden. Ook beschermde het ondergrondse netwerk ze tegen roofdieren. Hoewel de dinosaurus er nog niet was, waren er genoeg andere dieren om voor op de loop te gaan. Zo leefden in het gebied snelle en niet te onderschatten krokodillen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd