Sensor ‘ziet’ aan uw gezicht of u liegt

Een nieuwe sensor hoeft alleen maar naar uw gezicht te kijken om te achterhalen of u liegt. En dat werkt!

Wanneer we liegen dan gebeurt er van alles in ons gezicht. We bijten op onze lip, onze pupillen worden groter of onze neus beweegt raar en de bloedvaten rondom de ogen zwellen wat op. Met die wijsheid in het achterhoofd ontwikkelden wetenschappers een nieuwe leugendetector.

Sensoren
De leugendetector bestaat uit een gewone camera die onder meer gezichtsuitdrukkingen in de gaten houdt en een camera die de warmte van het lichaam in kaart brengt. Op basis van de beelden kan dan worden vastgesteld of iemand liegt of niet. Dat resulteert in 2/3 van de gevallen in een juiste conclusie. En dat is niet slecht.

WIST U DAT…

Echte boeven
De wetenschappers hebben de apparatuur nu nog enkel uitgeprobeerd op proefpersonen die graag wilden meewerken. De apparatuur heeft nog niet met echte boeven gewerkt. Maar dat moet later dit jaar gaan gebeuren. “In een echte situatie hebben we mogelijk nog meer succes,” stelt onderzoeker Hassan Ugail. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de machine zo’n negentig procent van alle leugenaars kan identificeren. Daarmee komt deze dan op hetzelfde niveau als de bekende leugendetector.

Toch heeft de nieuwe methode wel een streepje voor op de leugendetector met al die draadjes. Zo is de sensor gemakkelijker in te zetten en hoeven mensen niet eens te weten dat de leugendetector er is. In de toekomst kan de sensor gebruikt worden op luchthavens, maar bijvoorbeeld ook op kantoren tijdens sollicitatiegesprekken. De sensor kan het beste dienst doen als een assistent: uiteindelijk moet de mens op basis van de gegevens beslissen of iemand liegt of niet. De onderzoekers presenteerden hun werk tijdens het British Science Festival. Het duurt nog wel enkele jaren voordat de technologie klaar is voor de markt.

Bronmateriaal

"New emotion detector can see when we're lying" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door suizilla (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd