Relatie van tiener en ouders kan romances van die tiener 15 jaar later nog beïnvloeden

relatie

De relatie die u als tiener met uw ouders had, kan zelfs vijftien jaar later nog invloed uitoefenen op uw romances. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit van Alberta bestudeerden gegevens van 2970 mensen die tussen hun twaalfde en 32e drie keer ondervraagd werden. Uit het onderzoek blijkt dat er een verband was tussen de kwaliteit van hun romantische relaties en de relaties die deze mensen als tiener met hun ouders hadden.

Resultaten
Tieners die goed met hun ouders door één deur konden, bleken later doorgaans een betere relatie te hebben met hun partner. “De effecten kunnen lang een rol spelen,” benadrukt onderzoeker Matt Johnson. Soms zelfs vijftien jaar later nog.

WIST U DAT…

Verantwoordelijkheid
Overigens wil dat niet zeggen dat we elke foutgelopen relatie nu aan onze ouders te danken hebben. “Het is belangrijk om te erkennen dat iedereen een rol speelt bij het creëren van een gezonde relatie en elk persoon moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Johnson hoopt met dit onderzoek mensen bewust te maken van het feit dat we totaal verschillende relaties onmogelijk los van elkaar kunnen zien. “Mensen zijn geneigd om hun relaties in hokjes te stoppen: ze zijn niet geneigd om verbanden te zien tussen bijvoorbeeld relaties met familieleden en romantische relaties.” Door ons er bewust van te worden dat er wel een verband is, kunnen we ons ook bewust worden van positief of negatief gedrag dat we in relatie naar bijvoorbeeld onze ouders tentoonspreiden en onze neiging om datzelfde vervolgens in een romantische relatie ook te doen.

Bronmateriaal

"Valentine's Day advice: Don't let rocky past relations with parents spoil your romance" - University of Alberta (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door atroszko.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd