Reizen door de tijd met dank aan kwantumverstrengeling?

teleportatieTwee Australische fysici beweren dat het mogelijk is om kwantumtoestanden van verschillende deeltjes door de tijd te teleporteren. Natuurlijk is het nog niet mogelijk om te reizen door de tijd, maar een begin is in ieder geval gemaakt. Door kwantumteleportatie is het wellicht mogelijk om informatie over de toekomst door te seinen naar het verleden en andersom.

Teleportatie door de tijd is nieuw. Teleportatie door de ruimte is niet nieuw. Zo bestaat het begrip kwantumverstrengeling al een tijdje. Het is mogelijk om twee of meer kwantumdeeltjes met elkaar te verstrengelen, zelfs op een zeer grote afstand (bijvoorbeeld de andere kant van het heelal). Dit is ook al in het echt aangetoond. Statistische metingen met fotonen en ander deeltjes correleren met verstrengelde deeltjes.

WIST U DAT…

…de snaartheorie – de theorie van alles – te testen is?

Fysici S. Jay Olsen en Timothy C. Ralph van de universiteit van Queensland in Australië beweren dat kwantumteleportatie door de tijd mogelijk is. Wel moet dit op een exact tijdstip gebeuren. Het is dus niet mogelijk om een kwantumtoestand naar de achttiende eeuw te teleporteren. Waarom? Heel simpel, er moeten zogenoemde ‘host-deeltjes’ beschikbaar zijn om de kwantumtoestanden over te brengen.

Leiden deze theoretische ontdekkingen tot bemande tijdreizen? Het is zeer onwaarschijnlijk. Toch blijft reizen door de tijd interessante materie voor dromers en filosofen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd