Doorbraak: wetenschap zet hitte efficiënt om in energie

Wetenschappers zijn erin geslaagd om warmte op zeer efficiënte wijze om te zetten in energie. Ze creëerden met behulp van onder meer nanokristallen een materiaal dat zo’n veertien procent van de vrijgekomen warmte in bruikbare energie kan omzetten. En dat is een doorbraak: andere methodes leveren relatief gezien veel minder elektriciteit op.

Wetenschappers zijn al jaren op de hoogte van de mogelijkheden, maar slaagden er maar niet in om het juiste materiaal te ontwikkelen. “Om dit een efficiënt proces te maken, heb je het goede materiaal nodig,” vertelt onderzoeker Mercouri Kanatzidis. “En wij hebben een systeem ontwikkeld om dit materiaal te maken.”

WIST U DAT…

…er bacteriën zijn die energie delen door aanraking?

De onderzoekers plaatsten nanokristallen van haliet in lood-telluride. “We kunnen dit materiaal in een goedkoop apparaat met een paar elektrische draden stoppen en het aan iets verbinden,” legt onderzoeker Vinayak Dravid uit. “Een gloeilamp, bijvoorbeeld. Het apparaat kan de gloeilamp efficiënter maken door een deel van de hitte (zo’n tien tot vijftien procent) die deze produceert om te zetten in bruikbare energie, zoals elektriciteit.”

Natuurlijk is het interessant om zoiets aan een gloeilamp te verbinden, maar er zijn meer en grotere mogelijkheden. Zo zijn er veel bedrijven die hitte gebruiken om producten te maken. Denk aan de glasindustrie of bedrijven die stenen en auto’s maken. Zij zouden hun energieverbruik kunnen beperken door een deel van de hitte als elektriciteit te ‘recyclen’.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd