Antioxidanten maken man vruchtbaarder

Antioxidanten kunnen de vruchtbaarheid van een man een flinke boost geven, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers bestudeerden duizend stellen die zich allemaal bij een vruchtbaarheidskliniek hadden aangesloten om hun kinderwens te vervullen. De kans dat een stel zwanger raakte, was veel groter als de man bepaalde vitamines of andere antioxidanten slikte.

Er zijn genoeg vruchtbaarheidsklinieken die het slikken van antioxidanten aanmoedigen. Het idee dat het stofje goed is voor de vruchtbaarheid komt voort uit de theorie dat antioxidanten vrije radicalen aanpakken. Deze radicalen kunnen het DNA in sperma beschadigen en zo de kans op een bevruchting verkleinen.

MEER WETEN OVER…

…het spanningsveld omtrent antioxidanten? Klik hier!

“Wanneer vrouwen zwanger proberen te raken met behulp van een vruchtbaarheidskliniek of ziekenhuis dan kan het raadzaam zijn om mannen aan te moedigen supplementen met antioxidanten te slikken,” concludeert onderzoeker Marian Showell. “Ze vergroten zo de kans dat hun partner zwanger raakt.”

Nader onderzoek moet de conclusies nogmaals onderschrijven. Uit eerdere onderzoeken komen namelijk gemengde resultaten: de ene wetenschapper concludeert dat antioxidanten goed zijn, de ander het tegenovergestelde. Mannen die een poging willen wagen en antioxidanten willen gaan slikken, dienen dat vooralsnog altijd in nauw overleg met hun arts te doen, zo benadrukken de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd