Reddingswerker van de toekomst: octobot

Wetenschappers hebben een bijzondere robotarm ontwikkeld die in de toekomst levens moet gaan redden.

De robotarm gedraagt zich op dezelfde manier als de armen van een octopos. De arm is zacht, kan zich rondom voorwerpen draaien en deze vervolgens vastgrijpen.

Uitdaging
Het is een hele uitdaging. Want de meeste robotarmen zijn gebaseerd op bestaande technologieën waarbij gebruik wordt gemaakt van gewone materialen. Deze robotarm is in eerste instantie echter buigzaam en moet daarna opeens hard worden om een object vast te kunnen klemmen. “Dit zijn de eerste stapjes richting een hele nieuwe vorm van robots,” stelt onderzoeker Barry Trimmer.

WIST U DAT…

…robots in de toekomst ook hun eigen internet krijgen?

Silicone
De ontwikkelde robot is iets meer dan 40 centimeter lang en bestaat uit silicone met daarin een stalen kabel. Op de arm bevinden zich geen zuignappen: de buitenkant van de arm heeft een vaste greep.

Arts
Het werk van de wetenschappers – dat mede mogelijk gemaakt wordt door de EU – heeft de aandacht van diverse wetenschappelijke domeinen getrokken. Zo zijn artsen geïnteresseerd in de methode die de robotarm laat verstijven. Ze zouden de techniek willen toepassen in een endoscoop die zacht is wanneer deze zich door het lichaam moet bewegen en hard wordt zodra deze aan de slag moet.

Redden
Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo zou de arm dienst kunnen doen als reddingswerker. De arm kan onder water en onder puin op zoek naar mensen en deze weer boven brengen.

De wetenschappers hebben echter nog een hoop werk te verzetten voor het zover is. Eerst willen ze voor 2013 een robot ontwikkelen die acht van deze robotarmen heeft.

Bovenstaande foto is gemaakt door Massimo Brega (via News.discovery.com).

Bronmateriaal

"'Octobot' could save your life" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd