Zwaar harnas zat ridder dwars

Wetenschappers hebben ontdekt dat ridders uit de vijftiende eeuw enorm gehinderd werden door hun harnas.

De harnassen uit die tijd wogen zo’n dertig tot vijftig kilo. Wetenschappers vroegen zich af welke invloed het harnas op de prestaties van de ridder hadden en probeerden het uit.

Experiment
Ze hesen een aantal vrijwilligers in de harnassen en zetten ze op een loopband. De resultaten zijn verbazingwekkend. Met het harnas verbruikten de proefpersonen al wandelend gemiddeld 2,3 keer zoveel energie als normaal. Wanneer ze renden, verbruikten ze met het harnas 1,9 keer zoveel energie als normaal.

WIST U DAT…

heilige principes in tijden van oorlog het rationele denken doen verdwijnen?

Benen
Dat kwam vooral door de kracht die de ridders met hun benen moesten leveren. De delen van het harnas op de benen wogen zo’n acht kilo. En met elke stap moest dat hele gewicht worden opgetild.

Ademhalen
Bovendien hinderde het zware harnas ook de ademhaling. De ademhaling van de ridders moet oppervlakkig en snel geweest zijn.

Het onderzoek biedt veel mogelijkheden voor historici. Zo kan het verklaren waarom sommige veldslagen verrassend uitpakten. De onderzoekers noemen als voorbeeld de slag bij Azincourt. De Engelsen waren in de minderheid, maar wonnen toch van de Fransen. Waarschijnlijk omdat de laatstgenoemden lange afstanden met hun harnas door de modder hadden af moeten leggen en al moe waren voor de strijd begon.

Bovenstaande foto is gemaakt door Rama (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"Heavy Armor Gave Knights a Workout" - News.sciencemag.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd