Dit spel winnen? Ogen dicht!

Wetenschappers hebben ontdekt dat het spelletje rock-paper-scissors gemakkelijker te winnen is met de ogen dicht.

Onderzoeker Richard Cook verzamelde meer dan veertig volwassenen en liet ze het spelletje spelen. Het is heel eenvoudig. De deelnemers zeggen hardop ‘rock-paper-scissors’ (in Nederland ook wel: steen-papier-schaar) en maken dan een keuze voor één van de drie en beelden die keuze met hun handen uit. Een vuist is bijvoorbeeld een steen en een vlakke hand is papier. Papier wint van steen, steen wint van schaar en schaar wint van papier.

Geblinddoekt
De onderzoekers lieten de proefpersonen in tweetallen spelen. Soms werd één speler of werden beide spelers geblinddoekt. Wanneer spelers geblinddoekt waren, kwamen er vaker twee verschillende symbolen bovendrijven. Bovendien won een geblinddoekte speler vaker.

WIST U DAT…

…kinderen minder snel valsspelen als een onzichtbare prinses toekijkt?

Na-apen
Hoe kan dat? De onderzoekers ontdekten dat mensen die niet geblinddoekt waren, gemiddeld 200 milliseconden na de geblinddoekte speler een gebaar maakten. De wetenschappers denken wel te weten hoe dat komt. Wij mensen hebben onbewust de neiging om anderen na te doen.

Daarom is het ook aan te raden om de ogen te sluiten wanneer mensen dit spel spelen. Alleen zo kunnen ze de neiging om anderen na te apen onderdrukken. Volgens de wetenschappers laat het onderzoek zien hoe gemakkelijk mensen zich onbewust laten leiden door anderen.

Bovenstaande afbeelding bestaat uit twee foto’s, gemaakt door Fluff (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd