Ramadan veroorzaakt hoger beursrendement

Volgende week is het weer zover: dan begint de Ramadan. Dat is zeer goed nieuws voor de moslims met aandelen, zo blijkt uit onderzoek. Gedurende de vastenmaand is het rendement op de door Moslims gedomineerde aandelenbeurs zo’n negen keer hoger dan anders. Volgens de wetenschappers maakt het vasten mensen optimistischer.

Een internationaal team van wetenschappers boog zich over veertien aandelenmarkten in landen waar de bevolking voor minstens 50 procent uit Moslims bestond. Ze ontdekten dat de vastenmaand grote invloed heeft op het rendement dat op de beursvloer wordt behaald. Zo is het rendement niet alleen veel groter, maar is de markt ook nog eens een stuk stabieler.

Training
“Voor veel moslims staat de Ramadan voor een periode waarin ze zichzelf verbeteren,” legt onderzoeker Tomasz Piotr Wisniewski uit. “Het is een spirituele en morele training die vormgeeft aan hun leven in de maanden die volgen. Van moslims wordt verwacht dat ze de minderbedeelden in de samenleving helpen, hun contacten met anderen verbeteren, vergevingsgezind zijn en medeleven tonen.”

Goed voor de gezondheid
“Het (de Ramadan, red.) is ook een periode waarin de banden met familie en anderen worden aangehaald. Vasten van zonsopgang tot zonsondergang is een integraal onderdeel van de heilige maand. Verschillende academische studies hebben bevestigd dat vasten zoals in de Ramadan gebeurt goed is voor de gezondheid. Mensen hebben een lager cholesterol, verliezen hun buitensporige vetweefsel en zijn minder angstig.”

Psyche
“Deze verhoogde vorm van sociale integratie en de heilzame effecten van een ander dieet kunnen invloed hebben op de gevoelens van investeerders. Ons onderzoek toont aan dat niet alleen de grondbeginselen, maar ook de psyche van de investeerders de waarde op aandelenmarkten bepaalt.”

Hoewel dit natuurlijk roept om actie – snel investeren in de Arabische markt en profiteren van de hogere rendementen – waarschuwen de onderzoekers dat voorzichtigheid geboden is. Over het algemeen wordt een afwijking zoals deze door slimme investeerders aangegrepen om er een slaatje uit te slaan. Dat kan betekenen dat (minder ervaren) investeerders ondanks dat ze in theorie de wetenschap achter zich hebben staan, achter het net vissen. U bent alvast gewaarschuwd!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd