Eikenprocessierups: nu zit ‘ie overal!

De eikenprocessierups is al een tijdje met een opmars bezig, maar nu is het hek van voor de dam. Ook de laatste rupsvrije provincie – het hoge Groningen – is door de diertjes geannexeerd. De rupsen zorgen voor veel overlast bij mens en dier. De haartjes veroorzaken namelijk een branderig gevoel, jeuk en benauwdheid. Uitroeien lijkt onmogelijk.

De onderzoekers Silivia Hellingman en Arnold van Vliet hadden de rups al wel zien aankomen en zijn niet verbaasd dat het plaagdiertje nu Groningen is binnengetrokken. Vorig jaar dook het dier ook al in Friesland en Drenthe op.

Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om een goed bestrijdingsmiddel te ontwikkelen en de eikenprocessierups zo uit te roeien. De rups gaat sowieso in mysterieuze nevelen gehuld. In 1900 stierf het diertje in Nederland uit, om in 1991 plots weer op te duiken. Waardoor de rups verdween en weer bovendreef, is nog steeds onduidelijk. Vaststaat dat het diertje slechts twintig jaar nodig had om zich in heel Nederland te verspreiden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd