Waarom is pure chocolade eigenlijk gezond?

pure chocolade

Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.

Onderzoekers baseren die conclusie op een experiment met 44 mannen van middelbare leeftijd. Alle mannen hadden last van overgewicht. De mannen aten gedurende twee perioden van vier weken dagelijks 70 gram pure chocolade. De proefpersonen aten dan gewone pure chocolade of pure chocolade met daarin extra flavonoïden. Flavonoïden zijn antioxidanten die onder meer in cacao zitten. Steeds meer onderzoek toont aan dat flavonoïden de menselijke gezondheid goed doen.

Flexibeler
Uit het onderzoek bleek dat pure chocolade ervoor zorgde dat de slagaderen van de mannen flexibeler werden. Ook voorkwam de chocolade dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten bleven hangen. Zo draagt chocolade bij aan een gezonder hart- en vaatstelsel. Zowel de stijfheid van slagaderen als witte bloedcellen die aan bloedvaten blijven ‘plakken’ spelen een belangrijke rol bij aderverkalking.

WIST U DAT…

…fervente chocolade-eters doorgaans minder lichaamsvet hebben?

Geen effect
Een andere opvallende conclusie die de onderzoekers kunnen trekken, is dat chocolade met extra flavonoïden geen groter effect heeft op de slagaderen en mate waarin witte bloedcellen aan bloedvaten blijven plakken dan chocolade met een normale hoeveelheid flavonoïden. “We schetsen een completer beeld van de invloed die chocoladeconsumptie op de gezondheid van de vaten heeft en tonen aan dat het vergroten van de hoeveelheid flavonoïden geen extra voordeel oplevert voor de gezondheid van de vaten,” vertelt onderzoeker Diederik Esser.

Het is belangrijk om te weten hoe pure chocolade de gezondheid precies beïnvloedt. Wie weet leidt het in de toekomst tot medicijnen die hetzelfde doen, maar dan op een nog betere en consistentere wijze. Tot die tijd zult u echter genoegen moeten nemen met een chocoladereep.

Bronmateriaal

"Why dark chocolate is good for your heart" - Federation of American Societies for Experimental Biology (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Boz Bros (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd