Prachtig poollicht streelt noord-Europa, Groenland en IJsland

poollicht

Een magnetische storm heeft voor een prachtig poollicht gezorgd boven IJsland, Groenland en het noordelijke deel van Europa. De storm was het resultaat van een plasmawolk die het magnetisch veld van de aarde raakte.

Een geomagnetische storm is niets anders dan een storing in de magnetosfeer van onze aarde. Die storing wordt veroorzaakt door het ruimteweer. In dit geval: een plasmawolk. Die plasmawolk was gevuld met geladen deeltjes. Die deeltjes bereikten de atmosfeer en droegen hun energie over aan atomen in die atmosfeer. Dat resulteert in de mooie kleurrijke lichten die mensen onder meer in Groot-Brittannië te zien kregen.

De magnetische storm kreeg een G2 op NOAA’s schaal voor geomagnetische stormen. Dat wil zeggen dat het om een gematigde storm ging die zelfs op lagere breedtes voor poollicht kan zorgen.

Diverse bewoners van Noord-Europa, Groenland en IJsland waren verrast door het poollicht. Tryggvi Már Gunnarsson was er één van. Hij reed Reykjavik uit en maakte toen de fantastische foto die u helemaal bovenaan dit artikel ziet.

Bronmateriaal

"Aurora Flood" - Spaceweathergallery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tryggvi Már Gunnarsson.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd