Profiel van een winkeldief

Psychologen hebben een profiel samengesteld van de typische winkeldief. Bent u er klaar voor? Hier komt het: de winkeldief is van het mannelijk geslacht, laag opgeleid, extravert, emotioneel instabiel, niet zo zelfbewust en niet zo aangenaam in de omgang.

De onderzoekers verzamelden de gegevens van 114 mensen. 68 daarvan hadden nog nooit iets uit een winkel gestolen, 30 stalen meer dan een jaar geleden iets uit een winkel en 16 mensen hadden het afgelopen jaar nog iets zonder te betalen meegenomen. De psychologen legden alle gegevens van de mensen op tafel en startten een analyse.

Al snel bleek dat de winkeldieven bepaalde kenmerken hadden. Zo waren vrijwel alle dieven van het mannelijk geslacht en waren de meest recente winkeldieven veel jonger dan de mensen die nog nooit gestolen hadden of een jaar geleden voor het laatste iets hadden ontvreemd. De typische winkeldief bleek nogal een flapuit te zijn die zijn emoties niet zo goed onder controle kan houden. Ook is hij over het algemeen laag opgeleid en niet zo prettig in de omgang.

De onderzoekers hopen dat hun resultaten bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van winkeldiefstal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd