Stemmen helpt tegen dipje

Steeds minder mensen gaan naar de stembus. En dat is heel erg jammer, want stemmen is goed voor een mens. Dat beweren psychologen. Volgens de onderzoekers voelen mensen die zich bezig houden met politiek – zelfs door alleen maar te stemmen – zich levendiger en tevreden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die politiek geïnteresseerd en actief zijn betere relaties hebben. Bovendien geven zij vaker aan een doel in dit leven te hebben en vinden ze zichzelf aardiger dan mensen die niets met politiek hebben en doen.

Goed voelen
“Ik twijfel er niet aan dat activisme deels goed is voor mensen, omdat ze zich meer met anderen verbonden weten,” meent onderzoeker Tim Kasser. “We zeggen niet dat politiek activisme de enige manier is waarop je je beter kunt voelen, maar het is wel een goeie.”

Korte termijn
Uit het onderzoek blijkt dat zelfs politiek activisme op korte termijn helpt. De onderzoekers lieten studenten brieven schrijven naar cafetaria’s waarin ze de ethische aspecten van de voedselproductie aan de kaart stelden. Vervolgens bleken deze studenten in vergelijking met studenten die eenzelfde brief maar dan over hedonistische aspecten hadden geschreven, veel alerter en energieker te zijn.

Visie
Het onderzoek kan de manier waarop wij naar politiek kijken op zijn kop zetten. Zo is de politicus wellicht veel gedrevener dan wij denken. En de debatten die er soms zo hard aan toe gaan? Dat is niet asociaal. Nee: het is een teken van vitaliteit.

Bovendien kunnen de uitkomsten van het onderzoek gebruikt worden om de mensen naar de stembus te krijgen. “Onze resultaten suggereren dat het de moeite waard kan zijn om de interne beloning die de burger verkrijgt door politiek geëngageerd te zijn, te benadrukken.” En die beloning is niet mis. “Mensen kunnen er een bevredigend gevoel, een plezierige emotie, een contact met anderen en levendigheid aan overhouden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd