Pootafdrukken toch geen bewijs dat Chinese dinosaurussen zwommen

Afdrukken van alleen de achterpoten van grote plantenetende dinosaurussen zijn toch geen bewijs dat deze aan het zwemmen waren.

Dat stelt een internationaal team van onderzoekers nadat het zich nog eens over de pootafdrukken heeft gebogen. De afdrukken bevinden zich in het noorden van China en zijn zo’n 120 miljoen jaar oud. Ze zijn cirkelvormig en er zijn aan de voorzijde van de afdrukken vier of vijf afdrukken van klauwen zichtbaar. De afdrukken komen perfect overeen met de voeten van een middelgrote plantenetende dinosaurus.

Achterpoten
Wat zo gek is, is dat de onderzoekers in dit gebied alleen afdrukken van de achterpoten van deze dinosaurussen vonden, terwijl de planteneters toch echt op vier poten liepen. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat deze dinosaurussen niet op twee poten konden lopen. Als ze dat zouden doen, zouden ze omvallen. Hoe kan het dan dat we hier alleen afdrukken van de achterpoten zien? In het verleden suggereerden onderzoekers dat de dinosaurussen aan het zwemmen waren.

De afdrukken die de dinosaurussen 120 miljoen jaar geleden achterlieten. Afbeelding: Scientific Reports - doi:10.1038/srep21138.
De afdrukken die de dinosaurussen 120 miljoen jaar geleden achterlieten. Afbeelding: Scientific Reports – doi:10.1038/srep21138.

Krassen
Maar het nieuwe onderzoek veegt die theorie dus van tafel. “Als ze aan het zwemmen waren en de achterpoten daarbij naar beneden hingen dan zouden sommige afdrukken slechts krassen zijn,” vertelt onderzoeker Lida Xing. Maar dat is niet het geval. En dus, zo stellen de onderzoekers, moeten de afdrukken toch zijn achtergelaten terwijl de dinosaurussen aan het wandelen waren.

Weinig druk
Overigens wil dat niet zeggen dat de dinosaurussen toch op twee poten konden lopen. Volgens de onderzoekers liepen de dino’s gewoon op vier poten, maar zijn de afdrukken van hun voorpoten niet bewaard gebleven. Het grootste deel van het gewicht van de dinosaurus hing op de achterpoten, waardoor deze diepere afdrukken achterlieten. De voorpoten oefenden volgens de onderzoekers te weinig druk uit op de grond om een blijvende afdruk achter te laten.

De onderzoekers benadrukken dat ze daarmee niet willen zeggen dat de grote planteneters niet konden zwemmen. De meeste onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat de dinosaurussen – net zoals bijna alle dieren – konden zwemmen. Maar de afdrukken in het noorden van China getuigen daar dus niet van.

Bronmateriaal

"Sauropod swimmers or walkers?" - University of Bristol

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd