Januari breekt opnieuw het warmterecord

De klimaatcijfers van januari zijn bekend en het brengt geen goed nieuws. Voor de negende maand op rij is de temperatuur op aarde te hoog.

Volgens NASA springt januari eruit: nog nooit was de temperatuur zo hoog boven het maandelijkse gemiddelde gekomen. En januari bereikte nog een ander record: het Arctische ijs heeft nog nooit zo’n klein oppervlakte gehad in deze maand.

Warmterecords in de wereld. Credits: NOAA
Opvallende klimaatgebeurtenissen in januari. Credits: NOAA

Record
Volgens NASA was de temperatuur van januari 1,13 graden Celsius boven wat normaal is voor die periode. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) berekent de temperaturen iets anders en kwam uit op 1,04 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur over de hele aarde was in januari volgens NOAA 13 graden Celsius. Hiermee breekt januari met gemak het vorige januari-record dat dateerde uit 2007.

Opwarming
“De temperatuur was in sommige delen van Amerika, Europa en Azië kouder dan normaal, maar er was een enorme opwarming in het poolgebied,” vertelt Jessica Blunden van NOAA. “Siberië, noordwest Canada en grote gedeeltes van Alaska waren op z’n minst 12 graden Celsius warmer dan normaal. Deze hitte is de reden voor de geringe oppervlakte van het Arctische zee-ijs.” Het zee-ijs was gemiddeld in januari maar een kleine 13 miljoen vierkante kilometer. Dit is ruim 230.000 vierkante kilometer minder dan het vorige record dat in 2011 werd behaald.

Boven normale land- en oceaantemperaturen gemeten in januari. Credits: NOAA
Land en oceaan temperaturen. Credits: NOAA

Extreem warm
Ook in juni 1997 tot februari 1998 was het voor negen maanden achtereen extreem warm. Net zoals nu, had de aarde toen ook te maken met een El Niño. El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. In 1944 was het tien maanden achtereen erg warm, maar volgens Blunden gaan we dat record deze maand nog evenaren. Gavin Schmidt, hoofd klimaatwetenschapper van NASA, wijdt de hogere temperaturen voornamelijk aan de door mensen veroorzaakte klimaatverandering, maar El Niño helpt volgens hem nu ook een handje.

Al eerder bleek dat de recordbrekende warme jaren van de laatste tijd zeer waarschijnlijk het directe resultaat zijn van de door mensen veroorzaakte opwarming van de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd