Plannen van piekeren geeft rust

‘Stop eens met piekeren’ is een advies dat niet werkt. ‘Pieker straks maar’ werkt echter wél, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden 62 proefpersonen die last hadden van angsten, stress en depressies. Een deel van de proefpersonen kreeg bestaande oefeningen om angsten te verminderen. De andere proefpersonen gingen met een andere methode aan de slag.

Vier stappen
Zij moesten vier stappen voltooien. Eerst moesten ze zichzelf bewust worden van het feit dat ze aan het piekeren waren. Vervolgens moesten ze een tijd en plaats bedenken waar ze dagelijks na konden denken over deze zorgen. Wanneer ze op een andere tijd en plaats over de zorgen nadachten, moesten ze zichzelf opdragen daarmee te stoppen en het piekeren uit te stellen. En dan de laatste stap: wanneer ze op het eerder vastgestelde tijdstip wel over hun zorgen mochten nadenken, moesten ze proberen om een oplossing voor hun problemen te vinden.

WIST U DAT…

…angstige momenten worden opgeslagen op nieuwe cellen en daardoor zo vers in ons geheugen zitten?

Beter
De mensen die deze methode volgden, deden het veel beter dan de mensen die de traditionele therapie volgden. Zelfs de mensen die niet veel verder kwamen dan stap één waren minder angstig dan de mensen uit de controlegroep.

Dat wijst erop dat het uitstellen van piekeren en het op vaste tijden piekeren werkt. Mogelijk biedt de methode ook kansen voor mensen die andere klachten hebben. Bijvoorbeeld mensen die teveel eten. Zij zouden op vaste tijden en plaatsen kunnen eten en zo kunnen voorkomen dat ze blijven eten.

Bronmateriaal

"Planning 'Worry Time' May Help Ease Anxiety" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Roberto Bouza (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd