VS krijgt mogelijk enorme zonnetoren

In de Amerikaanse woestijn moet een 800 meter hoge zonnetoren verrijzen die 200 MW aan vermogen op moet leveren.

Tegenwoordig heeft iedereen het over zonnepanelen, maar vlak de zonnetoren niet uit. Het idee ontstond nog niet zolang geleden en begint steeds meer terrein te winnen.

Hoe werkt het?
Het werkt als volgt. Onder de toren bevindt zich een platform waar lucht onder kan kruipen. Die lucht wordt opgewarmd doordat de zon op het platform schijnt. En die warme lucht stijgt op door de toren. Die luchtstroom zet in de toren turbines aan het werk die weer energie opwekken. Dankzij de toren ontstaat een luchtstroom die altijd doorgaat en niet zoals bij windturbines het geval is, afhankelijk is van de windkracht.

WIST U DAT…

Hoog
Voor de zonnetoren geldt: hoe hoger de toren, hoe meer energie deze oplevert. En dat hebben ze in Amerika in hun oren geknoopt. In de Amerikaanse woestijn verrijst binnenkort mogelijk een zonnetoren met een hoogte van 800 meter. Ter vergelijking: dat is dus zeven keer zo hoog als de Domtoren van Utrecht.

Energie
De zonnetoren gaat ongeveer 200 MW leveren. Dat is genoeg om 150.000 Amerikaanse gezinnen van elektriciteit te voorzien.

De bouw van de zonnetoren kost zo’n 750 miljoen dollar. Na elf jaar is dat bedrag weer terugverdiend. Naar schatting kan de zonnetoren zeker tachtig jaar meegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd