Pistool in de hand verandert onze perceptie

Mensen die een pistool in de hand hebben, denken sneller dat een ander ook een pistool in de hand heeft.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Notre Dame. De onderzoekers lieten mensen op een computerscherm foto’s zien. De proefpersonen moesten aangeven of de mensen op het scherm een pistool in de hand hadden of niet. Soms hadden de proefpersonen inderdaad een pistool in de hand, soms was het een neutraal object, bijvoorbeeld een flesje limonade of een telefoon. Terwijl de proefpersonen dat moesten beoordelen, hadden ze zelf ook een voorwerp in de hand: een pistool of een ‘neutraal object’, bijvoorbeeld een zachte bal.

Meer pistolen
De proefpersonen die een pistool in de hand hadden, gaven veel vaker aan dat de persoon op het scherm een pistool in de hand had. Wanneer de proefpersonen het pistool niet in de hand hadden, maar het wel dichtbij lag, trad dat effect niet op. Blijkbaar dachten mensen vaker dat een ander een pistool in de hand had wanneer ze het zelf ook in de hand hadden en dus in staat waren om ermee te handelen.

WIST U DAT…

…ook angst onze perceptie verandert? Zo denken mensen die bang zijn voor spinnen dat de spinnen groter zijn.

Scheiden van gedachten
“Nu weten we dat het vermogen van iemand om in bepaalde situaties te handelen invloed heeft op het herkennen van objecten,” stelt onderzoeker James Brockmole. En die invloed kan verstrekkend en dramatisch zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand het pistool gebruikt omdat hij denkt dat de ander een pistool heeft. “Het lijkt erop dat mensen het moeilijk vinden om hun gedachten over wat zij waarnemen en de gedachten over hoe ze kunnen en moeten handelen te scheiden.” Wanneer we informatie verzamelen over onze omgeving en dan hebben onze mogelijke acties (in dit geval: het pistool gebruiken) daar blijkbaar invloed op.

Het onderzoek is van belang voor bijvoorbeeld politieagenten. Zij zouden zich er bewust van moeten zijn dat het dragen van dat pistool invloed heeft op hun perceptie.

Bronmateriaal

"Holding a gun makes you think others are too, new research shows" - ND.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nathan Rupert (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd