Deze robot kan eeuwig zwemmen

Wetenschappers hebben een kwal-robot ontwikkeld die in theorie nooit zonder energie zal komen te zitten.

De robot – die vanzelfsprekend onder water leeft – haalt zijn energie namelijk uit water. En aangezien de robot daardoor omringd wordt, hoeft deze niet bang te zijn voor energietekorten.

Robojelly
De robot – die de naam Robojelly draagt – beweegt zich ongeveer net zo als een echte kwal voort. Net als een echte kwal kan de robot zijn vorm en grootte aanpassen om zich te verplaatsen. De robot beschikt daartoe over ‘spieren’ die zich samen kunnen trekken en kunnen ontspannen. Wanneer de spieren zich ontspannen dan neemt de kwal automatisch weer de vorm aan die deze voor de krachtinspanning had. Dat kan de robot doen dankzij geheugenmetalen: materialen die zich hun oorspronkelijke vorm kunnen ‘herinneren’.

Energie
Om de robot zo te laten bewegen, is natuurlijk energie nodig. Die haalt de robot uit chemische reacties die op zijn eigen oppervlak plaatsvinden. Bij die reacties zijn zuurstof en waterstof in het water en het platina op de robot betrokken. De reacties zorgen voor hitte die weer naar de kunstmatige spieren van de robot wordt gestuurd en ervoor zorgt dat deze verschillende vormen kunnen aannemen. Eigenlijk haalt de robot dus energie uit zijn omgeving. Er is geen externe energiebron nodig en dus kan de kwal eigenlijk zolang deze zich in het water bevindt energie opwekken.

De onderzoekers beschrijven Robojelly in het blad Smart Materials and Structures. Hoewel het ontwerp al best indrukwekkend is, is er nog wel wat ruimte voor verbetering. Zo beweegt de robot nu als geheel en de onderzoekers zouden graag willen dat de verschillende delen van de robot ook onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. In de toekomst kan de robot dan wellicht gebruikt worden om mensen of voorwerpen onder water op te sporen.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd