Pilletje om pijnlijk verleden te vergeten

Wetenschappers zijn erin geslaagd een pilletje te ontwikkelen dat pijnlijke herinneringen kan verdrijven. Het is namelijk mogelijk gebleken om proteïnen die in de hersenen een schrikreacties voortbrengen, te verwijderen. De eerste experimenten op muizen hebben al heel positieve resultaten opgeleverd. Wanneer het pilletje op de markt komt, is nog onduidelijk.

Professor Richard Huganir van de John Hopkins University voerde het onderzoek samen met enkele collega’s uit en is verheugd over de goedverlopen experimenten. De bevindingen van zijn team suggereren dat gegevens in het brein met medicijnen te beïnvloeden zijn.

En dat is goed nieuws. Bijvoorbeeld voor mensen die te maken hebben met posttraumatische stress. “Er ontstaat in zo’n geval na een traumatische ervaring een herinnering die levenslang kan meegaan,” aldus Huganir. “Hoewel de onderzoeken onder muizen hebben plaatsgevonden, geloven we dat het effect bij mensen hetzelfde zal zijn.”

Wanneer het pilletje op de markt wordt gebracht is nog niet bekend, maar zou u bereid zijn uw herinneringen te verdrijven met medicijnen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd