“Rotskruiper gesignaleerd bij Maastricht”

De rotskruiper is opnieuw in Nederland gesignaleerd, namelijk bij de Sint Pietersberg bij Maastricht. Dit meldt Sovon Vogelonderzoek. Het is voor het eerst in twintig jaar tijd dat deze zeldzame vogel in Nederland is gezien. De rotskruiper, die te herkennen is aan zijn lange snavel en rode vleugels met witte vlekken, komt vooral voor in de buurt van gebergtes, zoals de Pyreneeën.

1991
“De vogelwereld staat op zijn kop door dit nieuws,” zegt Sovon. “De vogel is voor het laatst in 1991 gezien en overwinterde toen bij het gebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam.”

De rotskruiper werd ontdekt door Arnold Meijer en zijn vrouw in de St. Pietersberg, waar vooral oehoes zitten. Veel vogelaars hebben een dagje vrij genomen om het bijzondere beestje op te zoeken en te fotograferen.

De rotskruiper staat al vliegend ook afgebeeld op de rug van de ANWB Vogelgids van Europa.

Rotskruiper
De rotskruiper ontleent zijn naam aan het feit dat de vogel broedt in diepe rotsrichels met spleten nabij water, zoals bij de wand van een berg. Hij is ook vaak klimmend te zien, met karakteristieke bewegingen. Pas in de winter daalt hij af naar lagere gebieden, naar voorkeur nabij grote bouwsels.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd