De pil maakt jaloers en minder aantrekkelijk

depil

Vrouwen die de pil gebruiken en een vaste relatie hebben, zijn doorgaans jaloerser. Ook vinden hun mannen ze waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan wanneer ze de pil links zouden laten liggen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoeker Kelly Cobey verzamelde een aantal vrouwen en volgde ze gedurende enige tijd. De proefpersonen moesten op vastgestelde perioden in hun cyclus vragen beantwoorden over hun gedrag en jaloezie. Cobey volgde de vrouwen zowel tijdens het gebruik van de pil als wanneer ze de pil niet gebruikten, in de niet-vruchtbare en de vruchtbare periode. Wanneer vrouwen wel en niet vruchtbaar waren, stelde ze vast met behulp van transvaginale echografie. Ook de mannelijke partners van de vrouwen speelden een rol in het onderzoek: zij kregen op verschillende momenten vragen over hun gedrag en relatie voorgeschoteld.

Jaloezie
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die de pil niet gebruiken, jaloerser zijn als ze vruchtbaar zijn. Vrouwen die de pil gebruiken en een vaste relatie hebben, ervaren jaloezie in dezelfde mate als tijdens de vruchtbaarheidsperiode in een natuurlijke cyclus (als er geen pil wordt geslikt). Hoe meer oestrogeen er in de pil zit, hoe jaloerser vrouwen worden, zo blijkt. Vooral pillen met veel oestrogeen kunnen dus leiden tot jaloezie. En die jaloezie kan weer leiden tot ander gedrag. Coby concludeert daarnaast dat elke verandering in het patroon van het gebruik van de pil – die onder meer invloed heeft op het oestrogeenniveau – tot meer jaloezie leidt.

WIST U DAT…

…er hard gewerkt wordt aan een anticonceptiepil voor de man?

De man
Zoals gezegd werden ook de mannen bij het onderzoek betrokken. Uit dat deel van het onderzoek blijkt dat mannen hun vrouwen aantrekkelijker vinden als ze vruchtbaar zijn. Ook blijkt dat mannen vrouwen minder aantrekkelijk vinden als ze de pil gebruiken.

Het onderzoek is belangrijk, omdat het ons meer vertelt over de consequenties van de pil: een veelgebruikt anticonceptiemiddel. “De anticonceptiepil heeft haar waarde bewezen als een prachtig sociaal instrument,” stelt Cobey. “Omdat de pil zoveel voordelen heeft, zijn vrouwen bereid om minder belangrijke negatieve effecten te accepteren. Er blijken echter subtiele bijwerkingen te zijn die van invloed kunnen zijn op de relatie en op het gedrag, en vrouwen worden zelden ingelicht over deze bijwerkingen als ze naar een arts gaan. Ik presenteer nu bewijzen dat er goede redenen zijn om aandacht te besteden aan deze bijwerkingen en om de potentiële gevolgen nader te onderzoeken.”

Bronmateriaal

"Anticonceptiepil kan tot meer jaloezie leiden in intieme relaties" - RUG.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door lookcatalog (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd