De favoriete hobby van tornado’s: heuvels beklimmen

tornado

Nieuw onderzoek wijst erop dat tornado’s het liefst heuveltje opgaan en op grotere hoogte ook meer schade aanrichten. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om de schade die een tornado aanricht in de toekomst te beperken.

Onderzoekers van de universiteit van Arkansas bestudeerden beelden van tornado’s die in 2011 Alabama en Missouri troffen. Er bleken grote overeenkomsten te zijn tussen de manier waarop de tornado’s zich (in reactie op het landschap) gedroegen.

De tornado’s

De tornado in Tuscaloosa, Alabama kostte aan 64 mensen het leven en resulteerde in 2,2 miljard dollar aan schade. De tornado die Joplin, Missouri trof, kostte 158 mensen het leven en resulteerde in 2,8 miljard dollar aan schade. De tornado’s gaan de boeken in als de twee dodelijkste en duurste natuurrampen in de recente historie van de Verenigde Staten.

Zo bleken de tornado’s liever te klimmen dan te dalen: zodra ze de mogelijkheid hadden om omhoog te bewegen, deden ze dat. Ook bleken de tornado’s meer schade te veroorzaken als ze klommen dan wanneer ze daalden. En wanneer een tornado toesloeg in een gebied omringd door heuvels, waren de tornado’s geneigd om over de valleien te ‘springen’ en was er eigenlijk alleen op de heuveltoppen sprake van schade.

Het lijkt erop dat de resultaten niet alleen van toepassing zijn op de tornado’s in Alabama en Missouri, maar op alle tornado’s. En dat maakt het onderzoek bijzonder nuttig. “Informatie over de interactie tussen tornado’s en de omgeving is belangrijk,” legt onderzoeker Panneer Selvam uit. “Het beïnvloedt de beslissingen omtrent waar en hoe we gaan bouwen en wat voor gebouwen het meest geschikt zijn voor op een bepaalde plaats.”

Bronmateriaal

"New Study Shows Tornadoes Tend Toward Higher Elevations and Cause Greater Damage Moving Uphill" - UARK.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daphne Zaras / NOAA (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd