Piepkleine robot gaat kernreactoren inspecteren

Wetenschappers hebben een ronde robot ontwikkeld die de binnenkant van reactoren inspecteert en veiliger maakt.

Op dit moment worden de pijpen die allerlei schadelijke deeltjes afvoeren vanaf de buitenkant geïnspecteerd. En daarbij kan gemakkelijk iets over het hoofd gezien worden. Andere opties zijn er echter niet: mensen kunnen niet al te dichtbij de pijpen komen.

Bal
Maar onderzoeker Harry Asada ziet mogelijkheden voor onze blikken vriend: de robot. Samen met zijn collega’s ontwikkelde hij een robot die nog het meest op een bal lijkt. De robot is ongeveer zo groot als een ei en kan door de pijpen ‘zwemmen’ en met behulp van een camera zwakke plekjes in beeld brengen.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan een ethische robot?

Transport
De ontwikkeling van zo’n robot was nog niet zo gemakkelijk. Want hoe moet deze zich voortbewegen? Propellers of kleine boegschroeven kunnen de sensoren in de reactor dwarsbomen. Er moest dus een andere, veiligere methode worden bedacht.

Pijpjes
De onderzoekers creëerden een heel pijpennetwerk in de robot. Door deze pijpen loopt water. Door bepaalde kleppen open te zetten, stroomt het water eruit en stuwt het de bal verder. Zo is het mogelijk om de robot vanaf een afstandje in alle mogelijke richtingen te sturen. Om al die pijpjes in de piepkleine robot te krijgen, maakten de onderzoekers gebruik van een 3D-printer. “Aan het eind van de dag hadden we pijpleidingen in alle richtingen,” legt Asada uit.

De robot kan de leidingen van de kernreactoren van veel dichterbij bekijken. Hierdoor worden bijvoorbeeld scheurtjes in de pijpen gemakkelijker opgemerkt en kunnen complicaties mogelijk voorkomen worden.

Bovenstaande afbeelding laat de robot zien. Afbeelding: Harry Asada / d’Arbeloff Laboratory.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd